Liigu edasi põhisisu juurde
Seitse toitu, mida rasedad vältima peaksid

Seitse toitu, mida rasedad vältima peaksid

Hiina pirukad võivad küll ideaalselt sojapiima ja hommikupudru kõrvale sobida, kuid rasedana tuleks neid vältida. Hiina pirukaid tehakse tööstuslikest küpsetussegudest, mis sisaldavad maarjajää nimelist keemilist ühendit. Kui süüa päevas kaks Hiina pirukat, tarbite 3 grammi maarjajääd. Võite endalegi teadmata alumiiniumit sisse süüa ning see võib platsenta kaudu looteni jõuda ja lapse aju arengut häirida.

Sahhariin
Võite arvata, et sahhariin ja suhkur on sama asi, kuid tegelikult tehakse suhkrut suhkruroost ja peedist, sahhariini saadakse aga kivisöetõrvast, millel pole mingit toiteväärtust. Vältige sahhariini sisaldavaid tooteid nagu kunstlikud magustajad, joogid, kommid ja küpsised. Liiga suur kogus sahhariini võib tekitada seedehäireid ning rikkuda seeläbi teie seedesüsteemi võimet tähtsaid toitaineid omandada. Lisaks seostatakse sahhariini kogunemist organismis neerukahjustustega.

Tugevad vürtsid
Olge ettevaatlikud tugevate vürtsidega nagu tähtaniis, apteegitill, Szechuani pipar, tšillipulber, kaneel, pipar ja viie vürtsi segu. Raseduse jooksul on teie sooled rohkem niisutatud ning vürtsid soojendavad ja stimuleerivad neid, see aga võib põhjustada seedekulgla kuivust, kõhukinnisust ja soolte ummistust.

Sool
Sööge päevas vähem kui 20 grammi soola (naatriumkloriidi), kuna liiga suur kogus soola võib põhjustada turseid ja kõrget vererõhku. Kui kannatate südame- ja neeruhaiguste käes või teil on rasedusest tekkinud hüpertensioon, peaksite soola söömist vältima või kasutama alates raseduse algusest madala naatriumisisaldusega soola.

Happelised toidud
Paljud lapseootel naised söövad happelisi toite, et leevendada raseduse algusega seotud ebamugavusi nagu iiveldus ja peavalud, osad neist aga võtavad suures koguses happelisi ravimeid nagu aspiriin või vitamiin C toidulisandid. Ausalt öeldes oleks kõige parem happelisi toite vähem süüa ning happelisi ravimeid täielikult vältida, seda eriti raseduse kahel esimesel nädalal, kuna hiljutised uuringud on näidanud, et need võivad lastel sünnidefekte põhjustada.

Soolakala
Vältige soolatud kala, kuna see võib sisaldada vähki tekitavat (kantserogeenset) nitrosamiini, mis on kala naatriumnitrititega töötlemise kõrvalprodukt. Need ained võivad läbi platsenta lapseni jõuda ning mõjutada loodet, soodustes mittepärilike kaasasündinud väärarengute teket.